Student/Trainee Volunteer Sign-Up


The 2020 International Congress and Members Meeting volunteer opportunities are intended for student/trainees only. If you are not a student/trainee, but are interested in volunteering to earn a complimentary registration due to financial hardship, please email register@conferencesolutionsinc.com noting your interest in volunteering and why you should be considered for an exception.

Volunteer Program Guide

Volunteering your time will help ensure a seamless execution of the International Congress on Integrative Medicine & Health. Your assistance is invaluable to the organization!! This is a unique opportunity for a 'behind-the-scenes' look at what it takes to run a smooth meeting, and is a great career development opportunity.

Students/trainees who volunteer for six or more hours over the course of the Members Meeting and/or 4-day Congress will earn a complimentary registration.

Sign up for six or more hours on the volunteer website and your link for complimentary registration will be included in your confirmation email.

Please review the Volunteer Program Guide for explanation of the different roles and tasks.

Schedule subject to change based on final program.


Want to sign up to volunteer? Sign Up

Already signed up to volunteer? Login



Sunday, April 26

Meal Function - Members Meeting Welcome Reception
4:30 PM-6:30 PM (2 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed

Monday, April 27

Registration - Members Meeting Registration
07:00 AM-10:00 AM (3 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Registration - Members Meeting Registration
10:00 AM-1:00 PM (3 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Registration - Members Meeting Registration
1:00 PM-3:45 PM (2.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Meal Function - Members Meeting Reception
6:00 PM-8:30 PM (2.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed

Tuesday, April 28

Registration - Registration & Information Desk
07:30 AM-11:00 AM (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 4 needed
Pre-Congress Workshops (to check in and launch buses) - Pre-Congress Workshops
08:00 AM-08:45 AM (0.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Promoting Successful IM Careers: Aligning Values, Goals and Strategies for Self-care
08:15 AM-12:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Effectively Translating Your Research for Public Consumption: How to Build Your Research "Story" and Leverage Communications Channels
08:15 AM-12:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Yoga Therapy and Integrative Cancer Care: Evidence-based Practices to Manage Common Treatment Side Effects Across the Care Continuum
08:15 AM-12:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Be an Agent for Change: A Health Policy Roadmap for Integrative Health Professionals
08:15 AM-12:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Researching the Way We Practice: An Practical Introduction to Whole Systems Research Designs
08:15 AM-12:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Auricular Therapy in Clinical Practice: a Practicum
08:15 AM-12:00 PM (3.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Registration - Registration & Information Desk
11:00 AM-2:00 PM (3 hours)
4 volunteers signed up, 4 needed
Pre-Congress Workshops - The Whole Health System in VA: Transforming Clinical Care
1:15 PM-5:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - The Economics of Health Care Through Collaboration
1:15 PM-5:00 PM (3.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - NCCIH Career Development Opportunities: Planning Successful Research Career Transitions
1:15 PM-5:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Using qualitative methods to inform mind-body intervention development and adaptation to achieve benchmarks before efficacy testing
1:15 PM-5:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Establishing an Academic Integrative Medicine Program
1:15 PM-5:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Pre-Congress Workshops - Creating an Interprofessional Complementary/Integrative Healthcare Team:Using Anthroposophic Medicine & Holistic Nursing Concepts to Enhance Practice
1:15 PM-5:00 PM (3.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed

Wednesday, April 29

Registration - Registration & Information Desk
07:00 AM-11:00 AM (4 hours)
3 volunteers signed up, 4 needed
Concurrent Session - Implementing Complementary and Integrative Health Approaches in Large Healthcare Systems: Lessons Learned and Future Directions
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Conducting Pragmatic Trials within Health Care Systems: Design Considerations and Using Patient Reported Outcomes
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - International and Interdisciplinary Collaborations in Complementary and Integrative Health Research: Benefits, Challenges and Opportunities
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - The Medical Cannabis Workshop
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Integrative Medical Group Visits; an Implementation Toolbox
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 01
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 02
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Integrative Medical Group Visits; an Implementation Toolbox
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration - Registration & Information Desk
11:00 AM-3:00 PM (4 hours)
0 volunteers signed up, 4 needed
Meal Function - Emerging Leaders Luncheon
11:30 AM-1:30 PM (2 hours)
1 volunteer signed up, 2 needed
Concurrent Session - Meharry Vanderbilt Health Coaching Program: Experientially Training Patient-Centered Communication with All First Year Medical Students
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Introducing a Transdisciplinary Integrative Program for Chronic Pain into an Academic Health Network Using a Bundled Financial Model
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - A Collaborative Model For Inpatient Pediatric Integrative Care
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Research on Yoga for Burnout in Health Care Providers
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Fear and Loathing in Cleveland: Healing Anxiety in Brain and Body Through Collaborative Translational Studies of Mind-body Practices.
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 03
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 04
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Massage Therapy Field's Collaborative Endeavors Towards Transforming Healthcare: Accomplishments, Works in Progress, and Opportunities
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Sleep Away Your Pain: Complementary and Integrative Health (CIH)-Based Sleep Modulation For Pain Relief
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Integrative Psychiatry Research, Training, and Clinical Practice
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Integrative Music Therapy: Clinical Collaboration
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Successful Implementation of Integrative Medicine across University Hospitals Care Accountable Care Organization
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 05
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 06
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Registration - Registration & Information Desk
3:00 PM-7:00 PM (4 hours)
2 volunteers signed up, 3 needed
Posters - Poster Session 01 Teardown
7:00 PM-7:30 PM (0.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Special Session - To the Stranger (Who Has Loved You) Film Viewing and Discussion
7:30 PM-9:15 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed

Thursday, April 30

Posters - Poster Session 02 Setup
06:00 AM-07:30 AM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration - Registration & Information Desk
07:00 AM-11:00 AM (4 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Concurrent Session - Exploring the Importance of Advocating for the Science Supporting Integrative Health Approaches
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Behavioral Approaches for Opioid Use Disorder and Chronic Pain Management
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - VA Operations and Research: a National Collaboration for Implementation and Evaluation of CIH Approaches
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Linking Three Campaigns: Health and Well-Being Initiatives to Inspire All of Us
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 07
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 08
10:15 AM-12:00 PM (1.75 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Registration - Registration & Information Desk
11:00 AM-3:00 PM (4 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Special Session - NCCIH Strategic Vision for 2021 and Beyond
12:15 PM-1:45 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Virtual Reality: a Complementary and Integrative Approach for Pain Management and Well-being
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Herbal Medicine As A Collaborative Teaching and Clinical Tool
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - First Do No Harm: Extending the Hippocratic Oath to Environmental Health and Sustainability
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Glymphatic-Lymphatic Clearance and Complementary and Integrative Health Approaches
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 09
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 10
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - An Interactive Workshop on the Non-pharmacological Treatment of Pain
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Integrative Nursing Across Clinical Settings and Patient Populations
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Advancing Integrative Health Equity: Clinical, Research, and Education Applications
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Good Practices to Improve Natural Product Research Translation
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 11
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 12
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Registration - Registration & Information Desk
3:00 PM-6:30 PM (3.5 hours)
2 volunteers signed up, 2 needed
Posters - Poster Session 02 Teardown
7:00 PM-7:30 PM (0.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed

Friday, May 1

Registration - Registration & Information Desk
07:00 AM-10:30 AM (3.5 hours)
0 volunteers signed up, 2 needed
Concurrent Session - The Science and Practice of Cannabinoid-Based Therapies
10:00 AM-12:00 PM (2 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Eco-Wellness: Connection, Preservation, and Health of Mind, Body, and Soil
10:00 AM-12:00 PM (2 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Investigating the Promise of mHealth for Complementary and Integrative Health Approaches
10:00 AM-12:00 PM (2 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Using Integrative Medicine Approaches to Improve Workplace Wellbeing of Individuals and Groups in Healthcare: Lessons from Institutions in the U.S.
10:00 AM-12:00 PM (2 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Decolonizing Integrative Medicine: Dignity, Diversity and Health Systems Disparities
10:00 AM-12:00 PM (2 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - From Disease to Whole Person: Transforming the Approach to Healthcare in VA
10:00 AM-12:00 PM (2 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Hot Topic Session HOLD
10:00 AM-12:00 PM (2 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Registration - Registration & Information Desk
10:30 AM-2:00 PM (3.5 hours)
1 volunteer signed up, 2 needed
Meal Function - KIOM Luncheon
11:30 AM-1:30 PM (2 hours)
0 volunteers signed up, 2 needed
Concurrent Session - Pediatric Integrative Medicine and Salutogenesis: Case-Based Approaches to Common Clinical Conditions
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Integrate Whole Health Coaching into Healthcare: VHA and NBHWC Collaboration
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Reimbursement Issues and Revenue Streams for Hospital-based Programs & Organizations with Acupuncturists: Current Practices, Innovations, and Issues
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - The NIH BRAIN Initiative: Intersecting with Complementary and Integrative Health Research
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 13
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 14
1:30 PM-3:00 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Registration - Registration & Information Desk
2:00 PM-5:30 PM (3.5 hours)
0 volunteers signed up, 2 needed
Concurrent Session - Moving Integrative Medicine Towards INTEGRATED Medicine in Two Large Academic Medical Centers
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
1 volunteer signed up, 1 needed
Concurrent Session - Improving Veteran Access to Integrative Medicine and Health Modalities with Telehealth Technology
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Micro-Courses in Complementary Integrative Health (CIH) Clinical Research Methodologies
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - International Perspectives on Clinical Practice Guideline Development for Traditional, Complementary and Integrative Medicine
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 15
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Concurrent Session - Abstract Session 16
2:45 PM-4:15 PM (1.5 hours)
0 volunteers signed up, 1 needed
Shirt Size for Volunteer Shirt
Note: Sizes are unisex